Depressie

Er zit een plakkertje op mij. Nu ben ik niet zo van het stickertjes plakken, maar in dit geval ben ik er wel blij mee. Ik kan nu verder. Er zit na 1,5 jaar ‘vechten’ tegen ‘iets’ nu eindelijk weer schot in de zaak. Ik kan nu zeggen; ik heb een depressie.
depression1

Zo’n 1,5 jaar lang heb ik niet meer kunnen vertellen dan; ‘ik zit niet lekker in mijn vel’ of ‘ik loop tegen een burn-out aan’ als mensen vroegen hoe het met mij ging. Maar wat ik ook deed (plannen, schrijven, minder doen, minder taken op school, andere focus zoeken…..), welke hulp ik ook had (Praktijkondersteuner, GGZ) en van welke kant ik het bekeek (burn-out? ADHD?), het veranderde allemaal niks aan hoe ik mij voelde. Het werd niet erger, maar ook zeker niet beter.

depression3

En toen volgde ik de cursus Werkplezier & Veerkracht (via mijn werk) en daar kreeg ik te horen; ‘Je klinkt wel depressief.’ Dat zette mij aan het denken en de week er op ging ik (weer) naar de huisarts. Met een lijstje aan symptomen en een jaar aan ervaringen. De huisarts keek er naar en hoefde niet lang na te denken. Depressie. Medicatie en therapie koos ik. Waarom ik dat koos vertel ik een volgende keer.

En nu? Nu kan ik zeggen; ik heb een depressie. Omdat het duidelijk is. Voor mij, voor mensen om mij heen. Ik ben er niet trots op, maar ik schaam mij er ook niet voor. Ik wil er open over zijn. Voor mijn eigen acceptatie, ontwikkeling en herstel, maar misschien wel even veel omdat ik vind dat depressief zijn/depressie hebben nog steeds een onderwerp is waar te weinig over gepraat wordt en te weinig begrip voor is in de samenleving.

depression2

Ik slik nu zes weken antidepressiva en die is heel redelijk aangeslagen. Ik heb al twee gesprekken met de Praktijkondersteuner gehad en er zijn al een aantal dingen voorbij gekomen die wat inzicht hebben gegeven. Maar ook daar over later meer.
Ik wil er graag over bloggen omdat ik daar nu behoefte aan heb. Het is een grote hobbel in het simpele kleine geluk; om het te bereiken en het te behouden. En die hobbel wil ik graag samen met jullie lezers nemen, misschien kan ik er iemand mee helpen, misschien kan ik een klein verschil maken in het taboe.

One thought on “Depressie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s